- E-100 Kurkumina (kurkuma) – koncentraty, zupy, przyprawy.
- E-101 Ryboflawina(laktoflawina), sól sodowa fosforanu ryboflawiny-yegeta, przyprawy.
- E-102 Tartrazyna – napoje w proszku, esencje owocowe, miód sztuczny, musztarda.
- E-104 Żółcień cholinowa – karmelki, kisiel.
- E-110 Żółcień zachodzącego słońca(FCF) – marmolady, żele, napoje, barwienie powłok tabletek.
- E-120Karmin (kwas karminowy).
- E-122 Azorubina (chromotrop FB)-dżemy, marmolady wiśniowe, budynie, napoje, lody.polewy.
- E-123 Amarant.
- E-124 Ponceau 4R (czerwień koszelinowa) – do ryb wędzonych i namiastek łososia, budynie w proszku, cukierki pudrowe,znakowanie mięs po uboju. U osób uczulonych na aspirynę wystąpi alergia.
- E-127 Erytrozyna (czterojodofluoresceina) – parówki, owoce kandyzowane.
- E-131 Błękit patenowy FCF – przemysł kosmetyczny, barwienie drażetek.
- E-132 lndygotyna – opatrunki, pieluchy, draże cukiernicze.
- E-133 Błękit brylantowy (FCF1350) – lekarstwa, kosmetyki.
- E-140 Chlorofil a i b (biophyll, chloresium, chlorofolin, darotol, ennds, exodor-grun, nulle chlorophyll, stozzen-chlorophyll).
- E-141 Kompleks miedziowy chlorofilu lub chlorofiliny, a także ich sole (sodowa i potasowa)- groszek konserwowy.
- E-142 Zieleń brylantowa, zieleń malachitowa, zieleń diamentowa – barwienie słodyczy.
- E-150 Karmel – napoje, wypieki, coca-cola.
- E-151 Czerń brylantowa, czerń PN – kawior, słodycze, galaretki, żelki.
- E-153 Węgiel drzewny medyczny -dodany do skórki niektórych serów może zawierać benzopyren, którego nie należy spożywać ze względu na gromadzenie toksyn.
- E-160a Alfa, beta i gamma Karoten – barwią produkty zawierające tłuszcze.
- E-160b Anato, Biksyna, Annato-margaryny, oleje, sery żółte. Wywołuje alergie.
- E-160c Kapsantyna, Kapsorubina – barwnik karotenoidowy występujący w papryce.
- E-160d Likopren, Likopina, Psi, psi-karoten – ekstrakt z pomidorów.
- E-160e-f Beta-apo-8″, karotenal i ester kwasu karotenowego – karotenoid o 30 at.C
- E-161a-g Flawiksantyna, Luteina, Kryptoksantyna, Rubiksantyna, Wiolaksantyna, Rodoksantyna,Kantaksantyna – barwniki biogenne Rubiksantyna w płatkach dzikich róż. Flawoksantyna. Luteina-płatki kwiatów.
- E-162 Czerwień buraczana (betanina)
- E-163 Antocjany – barwniki winogron i jagód, do barwienia napojów i konserw owocowych.
- E-170 Węlan wapnia – kreda.
- E-171 Dwutlenek tytanu – pasty do zębów, pierniki, gumy do żucia.
- E-172 Tlenki i wodorotlenki żelaza.
- E-173 Aluminium.
- E-174 Srebro metaliczne.
- E-175 Złoto.
- E-180 Pigment rubinowy – osłonka woskowa serów. Fiolet metylowy – stemple na mięsie i serach.
KONSERWANTY
- E-200, E-203 Kwas sorbinowy (sorbowy) w postaci wolnego kwasu lub jego soli sodowej-E-201, potasowej, E-202, wapniowej E-203, lepszy niż benzoesany – margaryny, marmolady, sery.
- E-210i pochodne – kwas benzoesowy i benzoesan sodu – E-211 – łatwo je uzyskać (utlenianie toluenu). W stanie naturalnym w goździkach, jagodach, śliwkach.
- E-212 Benzoesan sodu.
- E-213 Benzoesan wapnia.
- E-214, E-215 Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa. Inne nazwy : Etyloparaben, nipagin1, ethylparasept, Solbrol A.
- E-216, E-217 Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa. Inne nazwy : Propyloparaben, Nipasol, chemicyde PK, Propylchemosept, propylparasept, Sorbol P.
- E-218, E-219 Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego i jego sól sodowa.
- E-220 Dwutlenek siarki, bezwodnik kwasu siarkowego wina, piwa, chrzan, musztarda.
- E-221 Siarczyn sodu NA2S03.
- E-222 Kwaśny siarczyn sodu NaHSO3.
- E-223,E-224 Dwusiarczyn sodu Na2S2O5 i potasu (pirosiarczany).
- E-226 Siarczyn wapnia CaCO3
- E-227 Kwaśny siarczan wapnia Ca(HSO3)2
- E-228 Wodorosiarczyn potasu lub kwaśny węglan potasu.
- E-230 Bifenyl,diphenyl,1-1′-biphenyl – Owoce cytrusowe, banany – są pryskane przed transportem.
- E-231 Orto-fenylo-fenol, 0-phenylophenol, Dowicide zwiazek insektobójczy (np. muszka owocowa), stosowany do impregnowania skórek bananów. TRUCIZNA.
- E-232 0rto-fenyl-fenolan sodu,stosowany do impregnowania skórek cytrusów. TRUCIZNA.
- E-233 Thiabendazol, MK360, Omnizole, Thiaben, Thibenzole, Bovizole, Eprofil, Equizole, Mintezol, Tom Form Wormer, Mertect, Lombristop, Minzolum, Nemapan, Polival, TBZ, Tecto – zabezpiecza cytrusy. TRUCIZNA.
- E-234 Nizyna, polipeptyd, antybiotyk – produkt metabolizmu drobnoustroju Streptococcus Lactis. w PRL dodawano do serków topionych.
- E-236 Kwas mrówkowy – ryby wędzone, soki owocowe. żelatyna.
- E-237, E-238 Sól sodowa i wapniowa kwasu mrówkowego.
- E-239 Heksametylenotetramina, urotropina – stosowana w infekcji dróg moczowych.
- E-249, E-250 Azotyn sodu i potasu – do konserwowania szynki i wędlin (w szynce widoczne dziury jakby korniki to właśnie to wstrzykiwane jest podczas peklowania. Zabezpiecza przed bakterią Clostridium Botulinum (bakterie produkującą jad kiełbasiany).
- E-251,E-252 Azotan sodu NaNO3 i potasu KNO3 – sery podpuszczkowe, wędliny surowe typu salami.
- E-260 Kwas octowy – śledzie, grzyby, sałatki w occie, marynaty.
- E-261, E-262, E-263 Sole potasowa, sodowa, wapniowa kwasu octowego przetwory rybne, dressingi, majonez, sosy sałatkowe, warzywa, owoce, grzyby.
PRZECIWUTLENIACZE (ANTYOKSYDANTY)
- E-270 Kwas mlekowy – naturalnie podczas kiszenia kapusty i ogórków.
- E-280 Kwas propinowy – wypieki, chleb-zawsze, ciasta-nie zawsze – powoduje raka żołądka.
- E-281 Sól sodowa E-280, propinian sodu.
- E-282 Sól wapniowa E-280, propinian wapnia.
- E-283 Sól potasowa E-280, propinian potasu.
- E-290 Dwutlenek węgla C02
- E-296 Kwas jabłkowy D. L. , Malic acid – soki, napoje, koncentraty, wyciągi ziołowe, korzenne.
- E-300 Kwas L-askorbinowy, witamina C.
- E-301, E-302 Sole sodowa i wapniowa kwasu L-askorbinowego. Sodowa – wyroby masarskie, askorbinian wapnia – żywność, którą się podgrzewa w mikrofali.
- E-304 Palmitynian askorbylu, kwas 6-palmitylo-L-askorbinowy – prażone płatki ziemniaczane, kostki rosołowe z kury.
- E-306 (L-tokoferol-wit.E) Ekstrakty wzbogacone tokoferolami beta i gamma razem z alfa – oleje, smalec, margaryna.
- E-307,E-308, E-309 Tokoferole alfa, gamma, delta.
- E-310,E-311,E-312 Gallusan propylu, oktylu, dodecylu. E-310 wzmacnia działanie E320 i E321, E310 – PG, E311 -OG, E-312 DDG – stosowane w płatkach ziemniaczanych, puree, gumie do żucia.
- E-320 Przeciwutleniacz BHA-butylo-hydroksy-anizol (Antracine12, Embanox, Nipantiox1-F, Sustane1-F, TenoxBHA) Powoduje zaburzenia pracy wątroby! – rosoły, łuskane orzechy. Susze ziemniaczane, gumy do żucia.
- E-321 Przeciwutleniacz BHT-butylo-hydroksy-toluen (lmpruvol) Zaburzenia pracy wątroby, alergie skórne – gumy do żucia.
- E-322 Lecytyna, tu przeważnie sojowa. Fosfadyd występujący w świecie roślin i zwierząt. Ważny składnik tkanki nerwowej i mózgowej – kakao, emuglatory, smietanki w proszku.
- E-325 Mleczan sodu, sól sodowa E-270 – sery, pieczywo, paszczety, płyn do chłodnic.
- E-326 Mleczan potasu – torty, paszczety, dodatek do białczanów i kazeinianu sodu.
- E-327 Mleczan wapnia – desery błyskawiczne, stomatologia.
- E-330 Kwas cytrynowy.
- E-331a-c Sól sodowa E-330 – serki topione, sery żółte, lody, napoje gazowane, słodycze, wina.
- E-332a,b Sole potasowe kwasu cytrynowego.
- E-333 Sole wapniowe kwasu cytrynowego-sery, napoje pieniące się, wino.
- E-334 Kwas L-winowy”alfa(+)” – składnik napojów bezalkoholowych i galaretek w proszku.
- E-335 Jedno lub dwusodowa sól kwasu winowego.
- E-336 Winian jednopotasowy-do ciast niemieckich.
- E-337 Winian sodowo-potasowy, sól kwasu winowego sery, przetwory mięsne, galaretki wproszku.
- E-338 Kwas ortofosforowy H3P04 – dodatek zakwaszający ,napoje typu cola.
- E-339a Ortofosforan jednosodowy, najbardziej kwaśny ze wszystkich soli sodowych kwasu fosforowego – proszki do pieczenia, przemysł mięsny i serowarski.
- E-339b Ortofosforan dwusodowy – margaryny.
- E-339c Ortofosforan trójsodowy – sery topione, proszek do prania.
- E-340a Ortofosforan jednopotasowy.sól potasowa kwasu fosforowego.
- E-340b,c Ortofosforan dwupotasowy i trójpotasowy – bezmleczne zabielacze do kawy.
- E-341a Fosforan wapnia jednozasadowy – ciasta proszkowe, pomidory konserwowe, przetwory owocowe.
- E-341b Ortofosforan dwuwapniowy CaHP04 – pasze zwierzęce, stomatologia.
- E-341c Ortofosforan trójwapniowy.
- E-350, E-352 Sole -sodowa, potasowa, wapniowa kwasu jabłkowego.
- E-353 Kwas meta-winowy.
- E-355 Kwas adypinowy – proszki do pieczenia, nylony.
- E-375 Kwas nikotynowy (niacin).
- E-381 Cytrynian żelazowo-amonowy.
- E-385 Sól sodowo-wapniowa kwasu etylenodwuaminotetraoctowego(EDTA) – kosmetyki.
SKUTECZNA MIESZANINA ANTYUTLENIACZOWA AMIF-72: 20% BHA, 6% E-310, 4% E-330 W GLIKOLU PROPYLENOWYM.
E-320 i E-321 NIE PODAWAĆ DZIECIOM!
ZAGĘSZCZACZE
- E-400 Kwas alginowy i pochodne sole-sodowa, potasowa, amonowa, wapniowa. Jest to polisacharyd kwas polimannuronowy otrzymywany z alg morskich.
- E-401 Alginian sodu – sól sodowa kwasu alginowego – lody, środki odchudzające. śmietanki w proszku.
- E-402 Sól potasowa kwasu alginowego (alginian potasu) – śmietanki UHT.
- E-403 Sól amonowa kwasu alginowego (alginian amonowy) – lody, środki odchudzające, śmietanki w proszku i UHT.
- E-404 Sól wapniowa kwasu alginowego – sztuczna śmietana beztłuszczowa, śmietanka UHT.
- E-405 Alginian propylenowo-glikolowy – sosy.dresingi, majonez.
- E-406 Agar, agar-agar (polisaharyd otrzymywany z alg) – składnik galaretek, lodów. Przetwory rybne, śmietanki UHT, środek przeczyszczający dla psów i kotów.
- E-407 Karagen (kopolimer galaktozy), otrzymywany z wodorostu czerwonego – likiery, sosy, galaretki, kremy, dżemy, napoje mleczne, kremożele, twarogi termizowane. pudingi, odżywki dla dzieci.
- E-410 Mączka Chleba Świętojańskiego (Carob,Carubin,Arobon) – lody, sosy sałatkowe, desery, konserwy rybne.
- E-412 Guma guar (Guaran,mączka guar) – dodatek tolerowany przez diabetyków.
- E-413 Tragant (tragakant).
- E-414 Guma Arabska (wysuszony sok z pinii, gatunków akacji) – napoje bezalkoholowe.
- E-415 Ksantan, guma ksantowa.
- E-420 Sorbitol lub syrop sorbitolowy – jest w jagodach, śliwkach, jabłkach. algach. Przemysłowo otrzymywany z glukozy, dekstrozy do słodyczy dla diabetyków, bo nie podnosi poziomu glukozy. Owoce kandyzowane, lody, koncentraty.
- E-421 Mannitol, otrzymywany sztucznie z cukru – owoce kandyzowane.
- E-422 Gliceryna, glicerol.
- E-432-436 Modyfikowane tłuszcze pochodzenia roślinnego. Estry polioksyetylenów sorbitanowych, kwasów tłuszczowych : laurowego, oleinowego, palnnitynowego, mono i trójstearynowego.
- E-440a Pektyna naturalna.
- E-440b Pektyna amoniakowa,
- E-440a Pektyna modyfikowana amoniakiem.
- E-450 a-dwufosforany, b-trójfosforan pięciosodowy, c-polifosforany serki topione, proszek kakaowy.
- E-451a Trójfosforan sodu – serki topione.
- E-451b Trójfosforan potasu – serki topione.
- E-452a Polifosforan alifatyczny sodu – serki topione.
- E-460 Celuloza czysta – składnik preparatów odchudzających.
- E-461 Metyioceluloza, modyfikowana E-460 grupami metylowymi – mięso wołowe.
- E-464 Hydroksy-propylo-metylo-celuloza – preparaty odchudzające.
- E-465 Metylo-etylo-celuloza.
- E-466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy(CMC) – zupy w puszce, serki topione, zamrożone paluszki rybne.
- E-469 Kazeinian sodu – napoje mleczne.
- E-470 Sole sodowe, potasowe i wapniowe tłuszczów spożywczych – pasty do zębów.
- E-471 Mono i dwu(di)glicerydy kwasów tiuszczowych -sosy, majonezy.
- E-472a Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem tłuszczowym.
- E-472b Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym.
- E-472c Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym.
- E-472d Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym – napoje spienione, pitna czekolada.
- E-472e Mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem acetylo lub dwuacetylowinowym.
- E-472f Mono i dwuglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym i winowym – margaryny, sosy.
- E-475 Estry poliglicerynowe tłuszczów spożywczych – margaryny.
RÓŻNE DODATKI
- E-500a Węglan sodu – regulator kwasowości, środek spulchniający.
- E-500b Wodorowęglan sodu, kwaśny węglan sodu NaHCO3 – soda oczyszczona, ser smażony, Herceński, kminkowy, parzony.
- E-501a Węglan potasu (higroskopijny i mało stosowany).
- E-501b Wodorowęglan potasu KHCO3 -środek spulchniający.
- E-503a Węglan amonu – proszek do pieczenia.
- E-503b Wodorowęglan amonu.
- E-504 Węglan magnezu – spulchniający.
- E-507 Kwas solny – przyprawa do zup w płynie.
- E-508 Chlorek potasu KCL – konserwy, wędliny, mięso peklowane.
- E-509 Chlorek wapnia CaCl2 – piwo, słód browarski, sery podpuszczkowe.
- E-513 Kwas siarkowy – żelatyna.
- E-516 Siarczan wapnia – piwo.
- E-517 Siarczan amonu – wino.
- E-524 Wodorotlenek sodu-paluszki.
- E-525 Wodorotlenek potasu.
- E-526 Wodorotlenek wapnia – konserwy pomidorowe.
- E-527 Wodorotlenek amonu.
- E-528 Wodorotlenek magnezu.
- E-529 Tlenek wapnia.
- E-536 Żelazocyjanek potasu K4Fe(CN)6 – wino, sól
- E-551-559 Dwutlenek krzemu i krzemiany.
- E-558 Bentonit – do klarowania soków, napojów.
- E-570 Rodzina kwasu stearynowego oraz sterynianów amonu, magnezu i glinu.
- E-572 Sterynian magnezu.
- E-575-579 Grupa glukonianów – przeciwzbrylające.
- E-575 Lakton kwasu glukonowego – wędliny surowe.
- E-578 Glukonian wapnia (calciofon, ebucin, glucal, glucobiogen).
- E-620, E-621 Kwas L-glutaminowy i gtutamian jednosodowy – zupy w proszku, przyprawy.
- E-627 Guanylan sodu, jednowodzian – mięso, konserwy, wędliny.
- E-631 lnozynian sodu.dwuwodny otrzymywany z suszonych sardynek.
- E-635 Rybonukleotydy sodu.guanylan sodu i inozynian sodu.
- E-900 Dwudwumetylopolisiloksan – pokrycie form cukierniczych, (żeby nic nie przywierało).
- E-901 Wosk pszczeli.
- E-903 Wosk Karnauba (wosk z liści palmy brazylijskiej).
- E-951 Aspartam (Canderel, Nutrasweet) – zastępuje cukier.
- E-967 Ksylitol (Xylite, Eutrit, Kannit, Klimit, wewtol,Torch, Xyliton).
- E-1404 Skrobia utleniona – napoje mleczne, twarogi.
- E-1414 Acetylowany fosforan skrobii – kremy, słodycze.
- E-1420 Wodzian skrobii estrowany bezwodnikiem kwasu octowego.
- E-1422 Acetylowany adypinian dwuskrobiowy – kremy, napoje mleczne, twarogi, pudingi.
- E-1504 0ctan etylu.
- E-1510 Etanol – alkohol etylowy.
- E-1517 Dwuacetyna.
- E-1518 Trójacetyna.
- E-1520 Glikol 1,2-propylenowy.
Autor opracowania : ś. p. Małgorzata Kurs – specjalista dietetyk
Ten artykuł, jak też wiele innych cennych artykułów Małgosiu – jest śladem Twego życia, po którym coś po sobie zostawiłaś – spoczywaj w spokoju 🙁