Porady ziołowe w schorzeniach wątroby
Z „Poradnika Ziołowego” O. Grzegorza Franciszka Sroki, franciszkanina, który od 13 roku życia pasjonuje się fitoterapią, lecząc w Polsce od 1965 roku udzielił w swej 40 letniej pracy zakonnika-zielarza ponad 150 000 porad potrzebującym chorym.
O. Grzegorz Sroka zmarł 22 grudnia 2006 roku…
Żółtaczka (Icterus) – zabarwienie żółte skóry, spowodowane źle funkcjonującą wątrobą. co powoduje przedostająca się do krwi bilirubina. Wyróżnia się kilka przyczyn zażółcenia, określanych jako żółtaczki:
fizjologiczna | występująca w początkowym okresie życia niemowląt z powodu nie w pełni rozwiniętej sprawności wątroby, do samodzielnej pracy |
hemolityczną | spowodowaną zbyt szybkim rozpadem czerwonych krwinek i hemoglobiny |
zakaźną | w przebiegu wirusowego zapalenia wątroby (np. typ A do C) |
miąższową | spowodowaną niewłaściwą pracą wątroby, na skutek np. uszkodzeń wątroby, nowotworów, zatruć substancjami chemicznymi, reakcji autoimmunologicznych |
mechaniczną | spowodowaną zatorem przepływu żółci poprzez złogi, kamienie, piasek w przewodach żółciowych, lub ich zawężeniem. Przyczyną żółtaczek mechanicznych mogą być również schorzenia pęcherzyka żółciowego jak torbiel, wodniak, czy nowotwór |
Żółtaczka jest tylko objawem choroby, tak jak np. gorączka w przypadku grypy, należy więc jak najszybciej znaleźć powód jej wystąpienia, który w wielu przypadkach może być bardzo poważną chorobą.
Samej żółtaczki nie leczy się, można jedynie oddziaływać na niekorzystne działanie bilirubiny we krwi, jak na przykład swędzenie skóry. Zioła działają pomocniczo w czynnościach odtruwających wątrobę i organizm ze szkodliwych związków, poprzez oddziaływanie moczopędne, żółciopędne i inne.
Po wizycie u lekarza i odnalezieniu przyczyny żółtaczki, zaleca się stosować napar z następującej mieszanki ziołowej
Ziele dziurawca | HB. Hyperici | 100,0 |
Koszyczek rumianku | Anth. Chamomillae | 100,0 |
Korzeń mniszka lekarskiego | Rad. Taraxaci | 50,0 |
Kwiatostan kocanki piaskowej | Inflor. Helichrysi | 50,0 |
Liść mięty pieprzowej | Fol. Menthae pip. | 50,0 |
Kora kruszyny | Cort. Frangulae | 20,0 |
Owoc kminku | Fruct. Carvi | 20,0 |
Kwiat bzu czarnego | Fl. Sambuci | 20,0 |
Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę gorącej wody, przykryć, parzyć na czajniku 20-30 min. , przecedzić, pić małymi łykami 2-3 razy dziennie między posiłkami.
Przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby [ wszystkich typów ? ]
Ziele drapacza lekarskiego | Hb. Cinci bened. | 100,0 |
Ziele krwawnika | Hb. Millefolii | 100,0 |
Liść mięty pieprzowej | Fol. Menthae pip. | 50,0 |
Kwiat nagietka | Fl. Calendulae | 50,0 |
Koszyczek rumianku | Anth. Chamomillae | 50,0 |
Korzeń mniszka lekarskiego | Rad. Taraxaci | 20,0 |
Owoc kopru włoskiego | Fruct. Foeniculi | 20,0 |
Zioła zmieszać, wsypać łyżeczkę na szklankę wrzątku, naparzać pod przykryciem, można na czajniczku [ cokolwiek to znaczy 😉 ] 20-30 minut, przecedzić, pić małymi łykami 2-3 razy dziennie między posiłkami.
O. Grzegorz Sroka zaleca picie naparu z mieszanki Cholagoga Nr 2, stosowanie Cholesol (łyżeczkę na 1/3 szklanki wody na godzinę przed posiłkiem), Cynarhein (drażetkę 3 razy dziennie przed jedzeniem), Sylimarol (1-2 drażetki dziennie popić wodą, lub naparem z powyższych ziół), Vitaminum C (po drażetce 3-4 razy dziennie).
Marskość wątroby
Ziele rdestu plamistego | Hb.Polygonii avic. | 100,0 |
Koszyczek rumianku | Anth. Chamomillae | 100,0 |
Ziele dziurawca | Hb. Hyperici | 100,0 |
Ziele krwawnika | Hb, Millefolii | 50,0 |
Ziele szanty | Hb. Marrubii | 50,0 |
Kłącze perzu | Rhiz. Agropyrii | 50,0 |
Liść pokrzywy | Fol. Urticae | 50,0 |
Korzeń mniszka | Rad. Taraxaci | 50,0 |
Przyrządzać jak poprzednie dwa przepisy, naparzać przez 30 minut, pić gorące 2-3 razy dziennie. Alkohol [wiadomo] zabroniony, a w szczególności zimne piwo. Dodawać do pokarmów przyprawy ziołowe (kminek, majeranek, bazylię) [kurkumę i koper]
Wśród wielu innych opinii z długoletniej praktyki zielarskiej O. Grzegorza Sroki, chciałbym przytoczyć kilka praktycznych rad podanych przez tego wspaniałego fitoterapeutę:
„Pijąc zioła przed, lub po posiłku należy zachować odstęp około 30 minut.”
„Zioła przygotowane w zapasie na cały dzień należy przetrzymywać nie dłużej niż 10 godzin.”
„Należy zawsze konsultować się z lekarzem, podczas gdy stosuje się inne leki, a pamiętać należy, że zioła przedawkowane mogą zaszkodzić zamiast pomóc.”
„W kuracjach ziołowych należy robić, 3-4 dniowe przerwy po miesięcznych okresach ich trwania.”
„Nigdy nie należy stosować ziół podmokniętych, zapleśniałych, niewiadomego pochodzenia, lub gdy termin przydatności do spożycia już minął, lub na opakowaniu nie ma nazwy towaru, czy producenta.”
„Do przygotowania naparu nie stosować naczyń aluminiowych, ani miedzianych, najlepsze są naczynia emaliowane, lub szklane.”
O. Grzegorz Franciszek Sroka
[Wszystkie zawarte na tej stronie informacje przytoczone zostały z książki O. Grzegorza Franciszka Sroki, pt. „Poradnik ziołowy”, zredagowane przeze mnie.]
Jarosław Chojnacki
[W kwadratowych nawiasach moje uwagi i dopiski !]